Základní informace

04.05.2012 22:30

 

Základní informace

Taxonomie

Říše-živočichové

Kmen-strunatci

Třída-savci

 


 

Vzhled

Měří 7 - 10 cm. Ocas je dlouhý 0,7 - 1,1 cm. Mají krátké tělíčko a hustě příjemnou srst. Větší bývají samci. V zajetí bylo vyšlechtěno několik barevných forem (např. Pearl-bílá srst a Safír-modrošedá), ale přírodní je šedá s černým pruhem na zádech s bílým břichem.  Přes záda se a hlavičku se většinou táhne tmavý pruh. Bříško a spodek nohou je světle šedý až bílý. Barva srsti se také mění v závislosti na ročním období. V létě je srst tmavší a v zimě je bělavější a křeček je ve sněhu téměř neviditelný. V zimním období mu také srst zhoustne (v zajetí se to nemusí stát vždy, po několik generací chovaných v klecích tato tendence vymizí.. Váží 30 - 55 g. Hmotnost závisí také na pohlaví a rodčník období (v zimě jsou křečci logicky hubenější). Jinak v zajetí jsou křečci obecně o něco těžší, protože mají dostatek jídla a méně pohybu než v přírodě.

Rozšíření a způsob života

Křečíci džungarští obývají oblast Džungarska (severozápadní Čína), Mongolsko, Kazachstán, takže velkou část Sibiře. Žijí na polích, lukách a především ve stepícch, kde hrabou až metr hluboké nory, ve kterých se schovávají před predátory, spí, starají se o mláďata a schraňují zásoby na zimu. V jedné noře (která je rozvětvená může žít i několik dospělých zvířat. Jako ostatní křečci upadají do zimního spánku, ale v jeho průběhu se někdy probouzejí. Rarita mezi křečky je, že samci pomáhají samici s odchovem mladých. Samci se většinou spolu nesnesou. Křečíci jsou většinou aktivní v noci a časně ráno (mají hmatové vousky, kterými se dokážou orientovat i za tmy) a spí přes den. V zajetí si ale mohou zvyknout na "denní režim".

Délka života

Křečík žije1 - 3 roky v zajetí, v přírodě se mnoho zvířat nedožije ani jednoho roku. Náš křeček, který žil najdéle, se dožil přes 2 roky a nejkratší dobu asi necelý rok.