Další druhy felzum

03.05.2012 18:55

Kromě felzumy madagaskarské existuje ještě asi dalších 40 druhů, které mimo Madagaskar obývají ještě další ostrovy v Indickém oceánu.

Na levém panelu najdete fotogalerii. 

Další druhy felzum najdete zde: https://www.phelsumania.com/public/systematics/species_list.html a https://www.biolib.cz/cz/taxon/id59198/#extinct.

Obrázky dalších felzum jsou tady: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Phelsuma

Pokud máte zájem mít tyto druhy felzum doma, podívejte se sem: daygecko.borec.cz/

 

Tady je výběr 9 nejjhezčích a nejzjímavějších druhů:

 

Felzuma andamaská (Phelsuma andamanensis) - Tato felzuma žije na Andamanském souostrový (Indie) v Bengálském zálivu. To je asi 5000 km od Madagaskaru, kde se felzumy vyvinuly. Jak se na Andamany dostaly je dodnes neobjasněno. Felzuma Andamanská je středně velký, zelený gekon s červenými tečkami a pruhy na zádech. Spodek těla je světle žlutý. Ocas samců je tyrkysový až modrý. Tyto felzumy obývají pralesy, planzáže a zahrady. Nejčastěji žijí na banánovnících, kokosových palmách a jiných stromech.

 

Felzuma modroocasá (Phelsuma cepediana): Tato nádherná felzuma je dlouhá 15 cm. Tělo je tyrkysové s modrým ocasem, přičemž samec je modřejší než samice. Hřbet je posetý červenými flíčky. Břicho je bílé až světle žluté. Tento je endemit ostrova Mauricius, kde je teplé a vlhké klima. Zde obývá keře a stromy.

 

Felzuma obrovská (Phelsuma gigas): Tato již vyhubená felzuma byla se svojí délkou nad 40 cm největší felzumou vůbec. Obývala ostrovy Rodriguezn a Ile aux Frégates. Barva na zádech byla hnědá až šedohnédá s nepravidelnými černými skvrnami. Spodní část těla byla světle žlutá. Vyhubena byla člověkem na Mauricius zavlečenými krysami a kočkami, které felzumy lovily. Felzumy obrovské byly naposledy spatřeny v roce 1842 na ostrově  Ile aux Frégates. Na Rodriguézu a okolních ostrovech žila ještě felzuma newtonova (Phelsuma edwartnewtoni), která díky své menší velikosti přežila útoky krys a koček údajně až do začátku 20. století.

 

Felzuma zlatoocasá (Phelsuma laticauda): Tato dtředně velá felzuma dorůstá 15 - 22 cm na délku. Hřbet je krásně světle zelený s žlutými skvrnkami, které jsou nejintenzivnější na krku a ocase, kde někdy splývají v celek (proto zlatoocasá). Trup a hlava jsou posety většími červenými skvrnami. Nad očima se nachází úzký zářivě modrý proužek. Je rozšířená na severním Madagaskaru a na některých ostrovech souostroví Komory a Seychely. Člověkem byla zavlečena na Havajské ostrovy, kde je prostředí a podnebí podobné tomu na Madagaskaru. Žijí v řidčích lesích a v křovinách. Často se objevují i v zahradách, někdy i v lidských obydlích. Preferují stromy jako jsou palmy a banánovníky. Samci jsou agresivní a nepřijímají jiné samce svého druhu na svoje teritorium.

 

 

Felzuma standingova (Phelsuma standingi): Patří mezi největší druhy felzum (maximální délka 28 cm). Barva se mění podle intenzity světla a tepla. Od světle šedohnědé přes světle zelenou, tyrkysovou až po velice tmavou černomodrou. Tělo bývá poseto málými černými tečkami, které jsou nejintenzivnější na hlavě. Hlava a ocas často bývají tyrkysové nebo namodralé. Vyskytuje se na Jihzápadě Madagskaru, který panuje sušší klima než na severu. Tyto felzumy jsou mírumilovnější než ostatní druhy a žijí v párech na stromech

 

Phelsuma dubia: Tato středně velká felzuma (15 cm) obývá nejrozsáhlejší plochu rozšíření. Můžete jí najít na západním pobřeží Madagaskaru, na všech 4 ostrovech Komor a na pobřeží Tanzanie a Keni a ostrovech poblíž (Zanzibar, Pemba. Mafia) v Africe. Zbarvení je velice proměnlivé. Od zelenošedé přes hnědou až po listově zelenou, vždy pokrytou  drobnými červenými flíčky. Břicho jr žlutobílé. Obývá různé biotopy. Lesy, plantážem zahrady a dokonce i lidská sídla.

 

Phelsuma guentheri: je zvláštní tím, že narozdíl od ostatních felzum není barevně zbarvená, nýbrž je hnědošedá. Dříve obývala ostrov Mauricius a okolní ostrovy, dnes je však na Mauriciu vlivem člověka, koček a krys vyhubená, přežila jen na malém ostrůvku Roun island, který je vzdálený 22 km severo-severovýchodně od Mauricia. Obývá stromy, savany a lávové skalní balvany.

 

Felzuma klemmerova (Phelsuma klemmeri): Ačkoliv patří tato felzuma mezi jednu z nejmenších (8,5 - 9,5 cm), bezpochyby je tou nejnápadnější. Hlava je sytě žlutá až žlutozelená. Zbytek těla je tyrkysově zelený až modrý.  Po celém hřbetu jsou nepravidelně rozmístěny malé hnědé tečky, které místy splynou v souvislou hnědou skvrnu. Na hlavě těsně za okem je černá skvrna ve tvaru kruhu. Od ní se táhne černý pruh na boku až ke kořenu ocasu. Břicho a spodek hlavy a ocasu je krémově bílé až žluté. Tao štíhlá felzuma se zašpičatělou hlavou obývá severozápadní pobřeží Madagaskaru. Žije na okrajích pralesů, na bambusech a stromech.

 

Phelsuma ocellata: Asi od ostatních felzum nejvíce odlišná. Žije úplně mimo rozšíření ostatních felzum, totiž v Namibii a Jižní Afrive. Obývá polopouště se sukulentními rostlinami a skalnatými kopci. Je aktivní ve dne. Dorůstá 6 - 8 cm. Její zbarvení je hnědošedé se světlými a tmavými pruhy na zádech a na břuše krémově žlutá. Pro tyto různé odlišnosti je dnes řazena do rodu Rhoptropella.


Zobrazit místo Bez názvu na větší mapě